Dzień Placków Ziemniaczanych! No kto ich nie lubi?
13 listopada to Dzień Placków Ziemniaczanych. Bardzo prosta i smaczna potrawa znana już od XVII wieku. A jakie są najlepsze? Może po wielkopolsku z gzikiem?
Po naszemu plyndze. Nic innego jak smażone na oleju pyry z dodatkami. Jedno z naszych ulubionych polskich dań. Łatwo dostępne produkty, prostota i szybki czas wykonania. Podstawowymi składnikami placków ziemniaczanych są surowe, starte ziemniaki, jajka, mąka i sól. W zależności od sposobu podania, na słodko lub na słono, serwowane mogą być z dodatkami tj. gulasz, twaróg, sos pieczarkowy, bita śmietana, owoce, konfitury. W dniu dzisiejszym należy przyrządzić albo chociaż skosztować placków ziemniaczanych.
Przepis na plyndze z gzikiem
Liczba porcji: ok. 20 sztuk
Składniki
Placki
- 1 kg ziemniaków
- 2 jajka
- mała cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Gzik
- 400 g pełnotłustego twarogu śmietankowego
- 400 g śmietany 18%
- szczypiorek
Sposób przygotowania
Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij nadmiar wody. Przełóż do miski i dodaj mąkę pszenną, 2 jajka, sól i pieprz. Posiekaj drobno cebulę i dodaj do masy. Dokładnie wszystko zmieszaj. Jeżeli masa będzie za luźna dodaj więcej mąki. W drugiej misce przygotuj gzik: wymieszaj twaróg ze śmietaną i dodaj szczypiorek.
Placki smaż obustronnie po kilka minut na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Po smażeniu możesz kłaść placki na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, w cel odciśnięcia nadmiaru tłuszczu. Gotowe plyndze podawaj z gzikiem.
Martyna Makałowska
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz