Zamknij

Idealne awokado dzięki laserowej wibrometrii dopplerowskiej

22:33, 07.05.2020 J.K Aktualizacja: 22:34, 07.05.2020
Skomentuj PAP PAP

Dojrzałe awokado powinno mieć skórkę bez plam (których jednak nie widać w przypadku mającej ciemną skórkę odmiany hass) i delikatnie uginać się pod naciskiem palców, lecz wracać do pierwotnego kształtu. Wgniecenie owocu sygnalizuje, że jest przejrzały.

Nowa metoda mierzenia dojrzałości awokado może ograniczyć o 10 proc. marnotrawstwo poszukiwanego i drogiego owocu, którego uprawa poważnie obciąża naturalne środowisko - informuje pismo ?Biosystems Engineering?.

Tego rodzaju testy dojrzałości - przeprowadzane ręcznie lub za pomocą pneumatycznego urządzenia ? sprawiają, że nawet 30 proc. owoców ulega zepsuciu. Dodatkowe straty podczas sprzedaży to 5 proc. Sama tylko Wielka Brytania sprowadza rocznie około 100 tys. ton awokado, zaś USA ? około miliona ton. Głównym producentem jest Meksyk, w którym wycięto wiele lasów sadząc w zamian wymagające intensywnego nawadniania sady awokado.

Naukowcy z Cranfield University (W. Brytania) postanowili wprowadzić nieniszczące badania metodą laserowej wibrometrii dopplerowskiej (LDV) ? laser bezdotykowo mierzy częstotliwość rezonansową poddawanych lekkim wibracjom owoców. Im twardsze awokado, tym wyższa częstotliwość rezonansowa - wystarczy znaleźć optymalny wskaźnik. Jak wykazały testy prowadzone zarówno w laboratorium, jak i na linii produkcyjnej, pozwala to oddzielać dojrzałe od niedojrzałych i przejrzałych. W podobny sposób można by testować także inne owoce, pod których piękną skórką bywa nieciekawie.

Technika LDV jest już wykorzystywana między innymi w diagnostyce silników spalinowych i elektrycznych, przy wykrywaniu min lądowych, badaniu ucha środkowego, głośników i instrumentów muzycznych, a nawet sposobów porozumiewania się owadów.(PAP)

Autor: Paweł Wernicki

pmw/ agt/

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%