Zamknij

Burgery, które idealnie wpisują się w letni klimat

09:32, 23.06.2022 artykuł sponsorowany Aktualizacja: 09:33, 23.06.2022

Po pandemii koronawirusa gastronomia wróciła do działania na pełnych obrotach. Mało tego, wielkimi krokami zbliża się lato, a więc będzie to idealny czas na skosztowanie wyśmienitych smoothie, koktajli i deserów. Czy w ten klimat mogą wpisywać się burgery? Oczywiście, że tak! Jakie burgery będą idealnym rozwiązaniem? Przedstawiamy trzy propozycje!

Burgery na lato w stylu seafood

Liczne restauracje zastanawiają się, w jaki sposób urozmaicić swoje menu na lato. Jakie burgery idealnie wpiszą się w ten klimat? Pewniakiem są na pewno dania z owocami morza i rybami, które już teraz można skosztować w restauracji Pasibus w Opolu. Oczywiście wariacji na przyrządzenie idealnej przekąski jest mnóstwo. Można ją przyrządzić z panierowanych kalmarów liści shiso, kaparów i chorizo. Taki burger na lato będzie świetnym wyborem dla wszystkich miłośników seafoodu. Morskie wydanie burgera to istne nawiązanie smakiem do hiszpańskiej kuchni za sprawą kaparów, kalmarów i chorizo. Chorizo, które dodawane jest do burgerów w https://pasibus.pl/pl/lokalizacje/opole/ to hiszpańska peklowana kiełbasa, dodająca całej kompozycji koloru i lekko pikantnego smaku.

Burgery na lato we włoskim stylu

Kolejna inspiracja na letnie burgery pochodzie ze słonecznych Włoch. Kolorystycznie burger powinien przypominać kolory flagi - zieleń bazylii, biel burraty i czerwień pomidorów z salami. Takie połączenie z pewnością przyciągnie uwagę smakoszy i miłośników włoskiej kuchni. W burgerze włoskie są także smaki. Concasse z pomidorów z bazylią doda odrobinę słodkości, a aksamitną konsystencję doda burrata. Z kolei ostry smak zapewni ikona smaku wprost z Italii, czyli salami picante spianata. Przygotowywane jest ono z mielonej szynki wieprzowej z dodatkiem niewielkiej ilości słoniny, która pokrojona jest w kostkę. Mięso powinno dojrzewać przynajmniej 60 dni, a w jego trakcie ściska się je metalową kratownicą, co gwarantuje idealną strukturę i charakterystyczny podłużny kształt.

Kaszubskie burgery na lato

Wśród trzech ciekawych propozycji na letniego burgera nie mogło zabraknąć również polskiego akcentu. Tym razem propozycja pada na kulinarną wycieczkę po Kaszubach. Burger z podwędzanym śledziem, kwaśną śmietaną, konfiturą z cebuli i ziołami, to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych. Głównym bohaterem tego burgera jest rzecz jasna podwędzany śledź. Idealnie on komponuje się z konfiturą z cebuli zrobioną na bazie miodu, czerwonego wina i octu balsamicznego. Ponadto ciekawego, korzenno-leśnego akcentu dodają jej takie przyprawy jak cynamon, goździki, powidła śliwkowe oraz jałowiec. Wśród tworzących niepowtarzalny smak dodatków warto wspomnieć o sałacie szwedzkiej, świeżym koprze, szczypiorku i tymianku, a także warzywach takich jak pomidor i czerwona cebula.

(artykuł sponsorowany)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
0%