Uczniowie, oprócz podstaw teoretycznych, poznali tajniki doboru dobrych produktów do parzenia kawy, obsługi ekspresów ciśnieniowych oraz profesjonalnego spieniania mleka.
Podczas warsztatów młodzież samodzielnie przygotowywała profesjonalne espresso, kawy warstwowe oraz kawy z syropami barmańskimi. Powodzeniem zakończyło się także „malowanie kaw”, czyli niełatwa sztuka latte art. Tulipan, serce i rozeta, czyli tak zwane wzory lane, wymagały wielu ćwiczeń, mnóstwa wylanych kaw i opanowania trzęsących się dłoni, ale ostatecznie wszyscy kursanci mogli pochwalić się nie tylko smacznymi, ale i pięknymi kawami. Dopełnieniem tych niesamowitych wzorów mogły być już tylko techniki rysowania patyczkiem i syropami na kawach. Z tym, także poradzili sobie po mistrzowsku!
Teraz uczniowie posiadają nie tylko nowe umiejętności, ale również certyfikaty ukończenia kursu baristycznego I i II stopnia! Jestem przekonana, że nasi hotelarze dzięki wielu umiejętnościom nabytym zarówno na lekcjach i zajęciach praktycznych, wzbogaceni certyfikatami ukończenia dodatkowych kursów (w zeszłym roku był to certyfikat obsługi kelnerskiej i sommelierskiej), stanowić będą nie lada konkurencję na lokalnym (i nie tylko) rynku pracy.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz