Zamknij

Mistrzowskie espresso, cappuccino i latte macchiato w ZSR w Grzybnie

10:29, 18.04.2019 J.K Aktualizacja: 10:32, 18.04.2019
Skomentuj

 Uczniowie, oprócz podstaw teoretycznych, poznali tajniki doboru dobrych produktów do parzenia kawy, obsługi ekspresów ciśnieniowych oraz profesjonalnego spieniania mleka.

Podczas warsztatów młodzież samodzielnie przygotowywała profesjonalne espresso, kawy warstwowe oraz kawy z syropami barmańskimi. Powodzeniem zakończyło się także „malowanie kaw”, czyli niełatwa sztuka latte art. Tulipan, serce i rozeta, czyli tak zwane wzory lane, wymagały wielu ćwiczeń, mnóstwa wylanych kaw i opanowania trzęsących się dłoni, ale ostatecznie wszyscy kursanci mogli pochwalić się nie tylko smacznymi, ale i pięknymi kawami. Dopełnieniem tych niesamowitych wzorów mogły być już tylko techniki rysowania patyczkiem i syropami na kawach. Z tym, także poradzili sobie po mistrzowsku!

Teraz uczniowie posiadają nie tylko nowe umiejętności, ale również certyfikaty ukończenia kursu baristycznego I i II stopnia! Jestem przekonana, że nasi hotelarze dzięki wielu umiejętnościom nabytym zarówno na lekcjach i zajęciach praktycznych, wzbogaceni certyfikatami ukończenia dodatkowych kursów (w zeszłym roku był to certyfikat obsługi kelnerskiej i sommelierskiej), stanowić będą nie lada konkurencję na lokalnym (i nie tylko) rynku pracy.

 

(J.K)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%