Zamknij

Jaja wycofali, kury wybili... To skutki wykrycia salmonelli w Manieczkach

16:39, 01.09.2020 J.K Aktualizacja: 19:04, 02.09.2020
Skomentuj

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję z dnia 25.08.2020 r. nakazującą firmie GALLUS Sp. z o.o. wycofanie z obrotu wskazanych powyżej partii jaj wyprodukowanych na fermie zlokalizowanej w Manieczkach, pochodzących z kurnika K-16.

O powyższym informuje Główny Inspektorat Sanitarny, który wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności, o wykryciu bakterii Salmonella Enteritidisw próbkach wymazów środowiskowych pobranych na fermie kur niosek (kurnik K-16), co skutkowało nakazem wycofania jaj konsumpcyjnych z obrotu w związku z ryzykiem zakażenia jaj tymi bakteriami.

W wyniku tego podjęto stosowne działania:

1. podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Śremie wydał decyzję z dnia 25.08.2020 r. nakazującą firmie GALLUS Sp. z o.o. wycofanie z obrotu wskazanych powyżej partii jaj wyprodukowanych na fermie zlokalizowanej w Manieczkach, pochodzących z kurnika K-16.

2. Zgodnie z oświadczeniem producenta wszystkie ww. partie jaj zostały już wycofane z obrotu, a stado z kurnika K-16 zostało poddane ubojowi sanitarnemu w dniu 28 sierpnia 2020.

3. Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerach partii wskazanychw komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

 

Produkt – Jaja pakowane w wytłaczankach po 6, 10 lub 30 sztuk

Oznaczenie na skorupce – 1PL 30261302 W-WYBIEG

Numery partii/ daty minimalnej trwałości:

nr partii: 30.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 26.08.2020

nr partii: 31.07.2020/ najlepiej spożyć przed: 27.08.2020

nr partii: 01.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 28.08.2020

nr partii: 03.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 30.08.2020

nr partii: 04.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 31.08.2020

nr partii: 05.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 01.09.2020

nr partii: 06.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 02.09.2020

nr partii: 07.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 03.09.2020

nr partii: 08.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 04.09.2020

nr partii: 09.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 05.09.2020

nr partii: 10.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 06.09.2020

nr partii: 11.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 07.09.2020

nr partii: 12.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 08.09.2020

nr partii: 13.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 09.09.2020

nr partii: 14.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 10.09.2020

nr partii: 15.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 11.09.2020

nr partii: 16.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 12.09.2020

nr partii: 18.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 14.09.2020

nr partii: 20.08.2020/ najlepiej spożyć przed: 16.09.2020

 

Producent – Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Manieczki,ul. Wybickiego 10, 63-112 Brodnica, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30261302.

Zakład pakowania jaj - Przedsiębiorstwo Wielobranżowe GALLUS Sp. z o.o., Krzyżanowo 64, 63-100 Śrem, weterynaryjny numer identyfikacyjny 30265905.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2

Przykładowe zdjęcie opakowania jaj.

 

https://www.gov.pl/web/gis/ostrzezenie-publiczne-dotyczace-zywnosci-wykrycie-paleczek-salmonella-enteritidis-w-srodowisku-fermy-kur-niosek-i-zwiazane-z-tym-ryzyko-zakazenia-jaj?fbclid=IwAR0wr8SmM2ftsT9J8EqOwmFo85jUyvw7aw60chC_oxz5UlkiY2Arp6t98sg

 

(J.K)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%