Zamknij

Jak wygląda proces wypalania kawy?

06:50, 27.04.2022 . Aktualizacja: 08:09, 28.04.2022
Skomentuj

Wielu z nas zapewne zastanawiało się, w jaki sposób powstaje kawa i jakie są poszczególne kroki jej produkcji zanim trafi do naszych filiżanek. Tak naprawdę ziarna przebywają długą drogę i poddawane są wielu procesom. Dobra kawa to przede wszystkim najlepsze jakościowo ziarna kawy oraz dobra palarnia kawy

Jaką drogę przebywa kawa zanim znajdzie się w naszej kuchni?

Na początek warto podkreślić, że kawa jest owocem, z czego nie każdy zdaje sobie sprawę. Rośnie na drzewach kawowych, które dorastają nawet do 2 metrów wysokości. Plantacje kawy znajdują się w wielu zakątkach świata. Najpopularniejsze, uznane za najlepsze miejsca wzrostu ziaren kawy to Ameryka Południowa, Australia oraz Afryka. W zależności od panującego klimatu i otoczenia innych roślin kawa może posiadać różne cechy. Ostatecznie kawa zbierana jest ręcznie na plantacjach, pakowana i eksportowana do wielu państw na świecie.

Palenie kawy to proces bardzo odpowiedzialny i wymaga ogromnej, fachowej wiedzy. Kawa dostarczana jest do palarni dużych workach w formie zielonych, surowych, ale dojrzałych ziaren. Ciekawe jest to, że surowa kawa posiada jedynie kilkanaście związków aromatyczno-smakowych, natomiast po procesie wypalania… prawie 1000! Proces wypalania kawy przebiega w specjalnych piecach w temperaturze do 250 stopni Celsjusza od kilku do kilkunastu minut.  Osoba kierująca całym mechanizmem wypalania kawy co kilka chwil sprawdza czy kawa posiada już odpowiednią kwasowość, goryczkę oraz aromat. Istotna jest tutaj wiedza i doświadczenie, ponieważ każdy rodzaj kawy wymaga innego podejścia.

Ostateczne przygotowanie i pakowanie kawy

Po paleniu kawy przychodzi czas na jej chłodzenie poprzez wsypanie na schłodzoną tacę, na którą napływa powietrze. Bezpośrednio po wyjęciu z pieca ma ona wysoką temperaturę. Gdyby kawa miała stygnąć samodzielnie do temperatury pokojowej, nie nadawałaby się już do spożycia. Ostatnim etapem procesu przygotowania kawy jest odgazowanie, które przeprowadza się w specjalnych koszach. W tym procesie kawa traci znaczą część dwutlenku węgla, przez co jest bardziej aromatyczna. Ostatecznie kawa jest pakowana do specjalnych opakowań pozwalających na zachowanie długi czas aromatu. Dobra palarnia kawy dostarcza specjał w opakowaniach, które umożliwiają uwolnienie dwutlenku węgla, przy jednoczesnym ograniczeniu dostępu powietrza.

Tak przygotowana kawę w palarni, można kupić w specjalistycznych sklepach. Istotne jest to, że taka kawa jest smaczniejszą alternatywą wobec tradycyjnych kaw sklepowych. Wypalana jest na kilka dni przed spożyciem i ma bardziej wyczuwalny smak oraz aromat. Warto wypróbować różnych kaw o zmiennej goryczce i kwasowości. Dobra palarnia kawy to podstawa udanej konsumpcji. Przy zakupie kawy doskonałym rozwiązaniem, szczególnie dla osób nieco bardziej zapracowanych, jest skorzystanie ze specjalistycznych sklepów internetowych np. palarnia kawy sklep internetowy.

Źródło zdjęcia:Artem Varnitsin / Shutterstock.com

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%