Uczniowie technikum hotelarstwa w Zespole Szkół Rolniczych w Grzybnie w dniach 12-14 kwietnia brali udział w szkoleniu akredytowanym przez lubelskiego Kuratora Oświaty zatytułowanym ?Nauka Usługiwania?.
Podczas trzy dniowych zmagań młodzież poznawała tajniki pracy kelnera, barmana i sommeliera. Dzięki różnorodnej tematyce szkolenia opartej na konwersacjach i praktykach, a także tradycjach polskiej gościnności, wzbogaconej o nowe trendy i style we współczesnym kelnerstwie, młodzież zyskała nowe umiejętności. Uczniowie poznali także zasady kultury przy stole, linię sztućców i porcelany oraz garnitur szkła dla kelnerów i barmanów. Już dziś nowoczesne triki wykonywane podczas serwowania dań i napojów, sposoby noszenia tac i podawania do stołu nie są dla nich żadną tajemnicą. Bardzo atrakcyjne i wartościowe okazały się zajęcia warsztatowe, podczas których, pod okiem Pana Grzegorza Górnika z Akademii Kelnerskiej, chętni uczniowie flambirowali owoce, przyrządzali ślimaki, ostrygi i homara. Po degustacji przyrządzonych potraw okazało się, że mamy wielu smakoszy tych dań! Szkolenie zakończyło się uzyskaniem przez przyszłych hotelarzy certyfikatów potwierdzających zdobyte umiejętności, gromkimi brawami dla prowadzącego oraz wspaniałymi uśmiechami na twarzach uczniów.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu portalsremski.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas lub użyj przycisku Zgłoś komentarz