Frytki proste, karbowane, belgijskie, posolone, z serem, ketchupem, majonezem czy sosem czosnkowym. Rodzajów jest wiele. Bez względu na sposób przyrządzenia 13 lipca co roku przypada Międzynarodowy Dzień Frytek.
Pokrojone w kształt słupków i smażone w głębokim tłuszczu ziemniaki to popularny fast-food często stanowiący dodatek do dania głównego, ale również traktowany jest jako samodzielny posiłek lub przekąska.
Tradycyjnie, w Belgii, tam skąd frytki pochodzą, do smażenia używano łoju wołowego. Poza smażeniem w oleju roślinnym, popularnym sposobem przyrządzania jest też pieczenie.
W różnych krajach serwowane są na wiele sposobów. W Wielkiej Brytanii najczęściej frytki podawane są z rybą, ale również z octem! Holendrzy preferują frytki z majonezem. W Stanach Zjednoczonych oraz w części państw europejskich spożywane są z solą i ketchupem. Frytki belgijskie są ze specjalnych ziemniaków, grubo krojone i podawane z majonezem.
Frytki są potrawą ciężkostrawną oraz kaloryczną. Jednak z okazji Międzynarodowego Dnia Frytek można wyjątkowo przymknąć na to oko!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz