Już od 14 lat Zespół Szkół Rolniczych w Grzybnie wraz z Towarzystwem Przyjaciół Ziemi Brodnickiej „Gniazdo” wspólnymi siłami organizują jedno z najbardziej kolorowych i smakowitych wydarzeń w regionie – Dzień Korbola.
Tegoroczne święto dyni odbyło się w niedzielę, 5 października, na terenie szkoły w Grzybnie i – jak co roku – przyciągnęło tłumy mieszkańców oraz gości z okolicznych miejscowości. To był prawdziwy festiwal wielkopolskich smaków i ludowej tradycji. Zapachy unoszące się nad terenem imprezy kusiły już od wejścia – serwowano m.in. tradycyjny bigos, szare kluski z kapustą, a także dyniową zupę w najróżniejszych odsłonach – od klasycznej, przez pikantną, aż po słodką wersję z mlekiem kokosowym.
[FOTORELACJA]5575[/FOTORELACJA]
W programie nie zabrakło atrakcji dla miłośników motoryzacji – parada zabytkowych samochodów i ciągników przywołała wspomnienia z dawnych lat… Na licznych stoiskach Kół Gospodyń Wiejskich można było skosztować domowych przysmaków, kupić rękodzieło czy spróbować lokalnych przetworów. Ogromną popularnością cieszyła się również strefa zabaw i animacji dla dzieci, gdzie nie brakowało konkursów, warsztatów i gier zręcznościowych. W strefie zwierzaka na najmłodszych czekały alpaki oraz uwielbiane przez dzieci hobby horse, czyli zabawa w jeździectwo na drewnianych konikach.
Na scenie z kolei nie brakowało muzyki i tańca. Wystąpił Dziecięcy Zespół „Bystrzaki” z Grodziska, Zespół Pieśni i Tańca „Złote Kłosy” z Bonikowa oraz KGW „Fajne Babki” z Żabna. Centralnym punktem programu był 14.
Finał Konkursu Uprawy Dyń Olbrzymich, w którym pasjonaci ogrodnictwa z całej okolicy prezentowali swoje imponujące plony. Oto tegoroczne podium:
1 miejsce- Jakub Kozłowski (Konarskie) – 256,5 kg
2 miejsce- Błażej Skiba (Grzybno) – 171,5 kg
3 miejsce- Zosia i Antoś Skiba (Czempiń) – 159 kg
Tytuł Zadyniarza Roku przypadł Jakubowi Kozłowskiemu, który łącznie zaprezentował dynie o imponującej wadze 574 kg! Gratulujemy wszystkim uczestnikom!
[ZT]83424[/ZT]
[ZT]83393[/ZT]
[ZT]83394[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz