Zamknij

Jest na to przepis. Ciasto zakochanych

09:47, 21.01.2023 . Aktualizacja: 09:53, 21.01.2023
Skomentuj
reo

 

Ciasto zakochanych

Walentynki są jednym z najbardziej sympatycznych dni w ciągu roku. Święto zakochanych przyjęło się w naszym kraju już wiele lat temu i z każdym rokiem tylko zyskuje na popularności. Prawdziwą miłość warto jednak celebrować nie tylko 14 lutego, ale każdego dnia. Radość z każdej wspólnie spędzonej chwili sprawia, że Walentynki możemy obchodzić codziennie. Pomoże nam w tym deser zwany "ciastem zakochanych". To znakomity sposób na uczczenie tego wyjątkowego święta, ale też okazanie uczuć naszej drugiej połówce. Ciasto nie tylko prezentuje się bardzo efektownie na stole, ale też przepysznie smakuje i będzie najlepszym deserem oraz prezentem, który możemy dać bliskiej osobie. Najlepiej zaś smakuje po dobrym obiedzie czy kolacji, którą także uczcimy ważne i wyjątkowe dla nas chwile.

Składniki

Na ciasto czerwone będą nam potrzebne:

  • 200 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 150 g cukru,
  • trzy jajka,
  • trzy łyżki śmietany,
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
  • oraz niewielka ilość czerwonego barwnika w proszku. 
  • Na ciasto ciemne musimy przygotować: cztery łyżki kakao, 120 g mąki pszennej, 120 g masła, 100 g cukru, dwa jajka, dwie łyżki śmietany, łyżeczkę proszku do pieczenia. 

Przepis

Przygotowujemy ciasto czerwone: oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, śmietanę, mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i barwnik. Ubijamy białka tak, aby powstała sztywna piana, którą następnie łączymy z masą. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez trzy kwadranse.Gdy ciasto już ostygnie, kroimy je w grube kawałki, w każdym wycinamy przy użyciu odpowiedniej foremki serce.

Ciasto ciemne przygotowujemy niemal identycznie, z tą różnicą, że zamiast barwnika dodajemy kakao. Na dno wyłożonej pergaminem keksówki wylewamy trochę ciasta i ciasno układamy serduszka z ciasta. Dolewamy resztę ciasta i całość pieczemy przez czterdzieści minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowy wypiek możemy posypać resztą czerwonego ciasta. Smacznego! 

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%