Zamknij

Pikantna czekolada na gorąco

07:59, 15.05.2023 Aktualizacja: 08:00, 15.05.2023
Skomentuj

Przepis na pikantną czekoladę na gorąco

Aby zrobić czekoladę na gorąco, potrzebujesz garnka z grubym dnem. Takiego, w którym mleko się nie przypali podczas gotowania. Dodatkowo do podania napoju są Ci potrzebne wysokie szklanki.

Składniki na pikantną czekoladę na gorąco:

  • 600 ml mleka,
  • 60 ml śmietanki kremówki 30%,
  • 1 tabliczka czekolady lekko gorzkiej 50% E.Wedel,
  • 1 łyżka brązowego cukru,
  • po 1 łyżeczce cynamonu, mielonego pieprzu i gałki muszkatołowej oraz szczypta ostrej papryki.

Do dekoracji:

  • 250 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 1 łyżka cukru pudru.

Przygotowanie pikantnej czekolady

Umieść śmietankę i, osobno, metalową miskę w zamrażarce na 5-10 minut. Następnie wyjmij naczynie, wlej do niego kremówkę i zmiksuj na wysokich obrotach. Po kilku minutach śmietanka powinna zacząć gęstnieć. Wtedy dodaj cukier puder i ponownie użyj miksera. Po chwili bita śmietana powinna być gotowa. Umieść ją w lodówce.

Czas na przygotowanie gorącej czekolady. Wlej mleko do garnka i zagotuj je. W tym czasie pokrój czekoladę na drobne kawałki. Dodaj ją do gorącego płynu. Wsyp przyprawy i cukier. Krótko i energicznie wymieszaj napój, aby wszystkie składniki się połączyły. Gdy czekolada się rozpuści, wyłącz palnik i dodaj śmietankę. Szybko zmiksuj całość, aby kremówka się nie zwarzyła.

Gotowy napój przelej do szklanek i udekoruj bitą śmietaną. Wtedy będzie można podać czekoladę na stół.

Jak urozmaicić czekoladę na gorąco?

Czekolada na gorąco w pikantnym wydaniu z pewnością pobudzi zmysły smakoszy pikantnych smaków. Jednak do napoju można dodać nie tylko przyprawy. Oto propozycje ze strony: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/, które warto sprawdzić!

  • Gorąca czekolada z alkoholem — nic tak nie pobudza zmysłów jak dodatek „procentów”, które rozgrzewają ciało. Dzięki połączeniu trunku z czekoladą podczas picia napoju zupełnie nie czuć alkoholu. Jego moc czuć dopiero po chwili, gdy deser dotrze do żołądka. Aby zrobić gorącą czekoladę z alkoholem, postępuj według powyższego przepisu. Jednak przed wlaniem napoju do szklanki na jej dno dodaj 50 ml whisky. Następnie zalej ją napojem. Na górę zamiast bitej śmietany wsyp karmelowy popcorn, który świetnie podkreśli smak alkoholu.
  • Gorąca czekolada z malinami — te owoce świetnie przełamują słodycz czekolady. Jednak nie wystarczy dodać ich do napoju. Wcześniej umieść je w garnku, wsyp ok. łyżkę cukru i wlej łyżkę soku z cytryny. Podgrzewaj całość tak długo, aż powstanie mus malinowy. Następnie przetrzyj go przez sitko, aby pozbyć się pestek, i wlej na dno naczynia. Na górę dodaj czekoladę.

Baw się dodatkami, a z pewnością znajdziesz swoją ulubioną wersję pysznego napoju. Smacznego!

(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%