Uwaga! Spożycie produktów marki Kinder może być powodem poważnych zatruć pokarmowych. Sanepid ostrzega o zagrożeniu. W przypadku spożycia i wystąpienia dolegliwości należy skontaktować się z lekarzem.
W piątek informowaliśmy o tym, że uwielbianie przez dzieci słodycze mogą powodować zatrucia pokarmowe. Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat, w którym ostrzega konsumentów o zagrożeniu.
GIS otrzymał informację o prowadzonym przez Ferrero Polska Commercial dobrowolnym wycofaniu wskazanych produktów marki Kinder ze względu na potencjalne powiązanie z ogniskiem zatruć pokarmowych wywołanych Salmonella Typhimurium. Producent rozpoczął proces wycofywania tych produktów z rynku, sklepy zdejmowały towar z półek, a konsumenci zostali poinformowali o zagrożeniu.
W poniedziałek 11 kwietnia dodano aktualizację. Prewencyjnie zadecydowano o wycofaniu z obrotu wszystkich produktów marki Kinder wyprodukowanych przez belgijski zakład
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o rozszerzeniu dobrowolnego wycofania produktów z powodu potencjalnego zagrożenia. Wszystkie produkty marki Kinder wyprodukowane przez belgijski zakład firmy Ferrero, bez względu na numer partii oraz datę minimalnej trwałości, podlegają obecnie wycofaniu.
Wycofaniu podlegają następujące produkty:
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktów objętych komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionych produktów, należy skontaktować się z lekarzem.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz