W dniu wczorajszym był między narodowy dzień chleba. Postanowiliśmy przesłać kilka pytań Pani Annie Jurga-Korzeniowskiej kierownik produkcji piekarsko-ciastkarskiej piekarni PSS Społem w Śremie
Od jak dawna działa piekarnia PSS
Społem” PSS piekarnictwem zajmuje się od lat 50-tych. W przeszłości Spółdzielnia posiadała 5 piekarni typu rzemieślniczego zlokalizowanych w różnych częściach miasta. Od lat 70-tych funkcjonuje obecne 2 zakłady przy ul. Przemysłowej produkujące wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Jak bardzo zmienił się “repertuar” pieczywa od początku działalności piekarni po dzień dzisiejszy?
W latach minionych byliśmy głównym producentem pieczywa w Śremie. Asortyment pieczywa był rzeczywiście bardzo ubogi, aczkolwiek smaczny i zdrowy. Podstawowym pieczywem chlebowym był chleb baltonowski, którego wypiekaliśmy blisko 100 ton miesięcznie. Inne rodzaje to mazowiecki, sandomierski, praski, a pieczywo drobne to bułki poznańskie, wrocławski, maślane, chałki i oczywiście nie obyto się bez sznek z „glancem” czyli pomadą.
Jak przedstawia się sprawa z nowinkami spożywczymi? Czy jest jakiś wyrób, który cieszy się ogromnym popytem?
Niezmiennie dużym zainteresowaniem cieszy się pieczywo ciemne, z tzw. mąk gruboziarnistych z dodatkami nasion. Na śremskim rynku klienci gustują również w pieczywie z dużym udziałem mąk żytnich, takich jak np. chleb razowy, sarmacki, żytni 100%. Jednak największym popytem od wielu lat cieszy się chleb słowiański
Jak przedstawia się wachlarz wyrobów piekarniczych w dzisiejszej piekarni?
Każdego dnia produkujemy blisko 40 rodzajów chleba i ok. 30 asortymentów pieczywa drobnego (bułek). Ponadto nasz zakład ciastkarsko-cukierniczy oferuje szeroki wachlarz wyrobów ciastkarskich i cukierniczych deserowych.
A ostatnie nowości?
Chleb Indyjski. Swój specyficzny smak zawdzięcza zastosowaniu ciekawych składników, m.in. czarnego sezamu oraz kaszy jaglanej.
Co wyróżnia Państwa pieczywo od innych produktów?
Jesteśmy producentem pieczywa od 70 lat i bardzo cenimy sobie tradycję w wypieku chleba. Mimo, iż nasza piekarnia jest nowoczesnym zakładem posiada bardzo dobre maszyny i sprzęt, to jednak ma coś co wyróżnia nas spośród producentów pieczywa.
Posiadamy prawdziwe piece ceramiczne z 3-ma pokładami wypiekowymi. Ręczna obróbka ciasta i tradycyjny stary sposób wypiekania chleba to nasza dewiza, jesteśmy wierni tradycji.
Ostatnio wdrożyliśmy do produkcji chleb „Ojca” o dużej gramaturze. Warto go spróbować. Zależy nam aby chleb, który był, jest i będzie podstawowym artykułem żywnościowym, był smaczny i zdrowy.
Na co dziś zwraca się uwagę w tej branży?
Głównie na jakość. Na powrót do tradycyjnych metod produkcji oraz tradycyjnych starych receptur. Ponadto ważny jest standard zakładu, co w dużym stopniu wpływa na bezpieczeństwo zdrowotne pieczywa. Nasza piekarnia w tym roku przeszła gruntowny remont i modernizację, w związku z czym wszystkie wymogi higieniczno-sanitarne spełnia bez zastrzeżeń.
Z pewnością Państwo prowadzą statystyki wyrobów? Dla ilu mieszkańców naszego miasta trafia świeże pieczywo?
Pieczywo produkujemy w tysiącach sztuk, które sprzedajemy wyłącznie w naszych sklepach. Nigdy nie zgadzaliśmy się na dostawę do marketów.
Szacujemy, że ponad połowa mieszkańców Śremu spożywa nasze pieczywo. Ponadto jest dość duża grupa klientów z odległych miejscowości, która kupuje nasz chleb.
Czego należy życzyć z okazji dnia chleba?
Żeby nam go nigdy nie zabrakło. Chleba powszedniego na naszych stołach.
Na zdjęciu
Anna Jurga- Korzeniowska – kierownik Produkcji Piekarsko-Ciastkarskiej i Mariusz Świechowicz – piekarz
7 2
Nieraz jak szedłem ulicą Zamenhofa to było czuć zapach z piekarni na Przemysłowej. Chleb ma w sobie magiczną moc. Można go jeść i w ogóle się nie zbrzydnie. Chleba naszego powszedniego daj nam dzisiaj. Szacunek dla piekarzy
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu portalsremski.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas lub użyj przycisku Zgłoś komentarz