Państwowa Inspekcja Sanitarna stwierdziła obecność pałeczek Salmonella z grupy D na powierzchni skorupek jaj.
Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej może powodować przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.
Chodzi o "jaja z chowu klatkowego. 10 świeżych jaj. Klasa wagowa M, klasa A". Produkty te mają datę przydatności do spożycia 23 października 2021 r. i oznaczone są nr partii 23.10.21.T12. Na skorupkach jaj widnieje kod 3PL 16071303H6. Natomiast wprowadzone do obrotu zostały przez Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów Zakład pakowania i sortowania jaj PL 16075903.
"Zarówno zakład pakowania jaj jak i ferma jaj konsumpcyjnych, z której pochodzą przedmiotowe jaja są pod stałym nadzorem Powiatowego Lekarza Weterynarii w Nysie. W ramach kontroli przeprowadzanej niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu zanieczyszczenia, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Nysie poddał kontroli dokumentację zakładową związaną z kwestionowaną partią oraz pobrał stosowne urzędowe próby, które zostały skierowane do badań laboratoryjnych" - poinformowanł w ostrzeżeniu GIS.
Zalecono konsumentom niespożywanie tej partii jaj, szczególnie na surowo. Stanowią one potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Groźny jest nawet sam kontakt przez dotyk z zakażonym produktem. Bakterie pałeczek Salmonella obecne są na skorupkach jaj, a więc łatwo mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz