Wielka Sobota.
Dzisiaj odbywa się obrzęd święcenia pokarmów.
Zwyczaj święcenia pokarmów sięga VIII wieku, w Polsce przyjął się w XV wieku.
W wielkanocnym koszyczku znalazły się pokarmy, które nie wymagały specjalnego przygotowania w niedzielny poranek.
Wnętrze koszyka było wyłożone białą serwetką. Do środka zaś wkładano wędliny, masło, jajka, ciasto, przyprawy. W koszyczku wielkanocnym nie mogło zabraknąć baranka z chorągiewką, symbolizującego zmartwychwstałego Jezusa.
Tegoroczne święcenie pokarmów odbywa się po raz pierwszy bez nakładanych obostrzeń związanych z pandemią.
Na zdjęciach święcenie pokarmów w kościele pod wezwaniem Najświętszego Serca Jezusa w Śremie.
Jajko- symbol życia, zmartwychwstania.
Chleb – Ciało Chrystusa
Wędlina- jest symbolem baranka, witalności, zdrowia.
Ciasto - kunsztu, jest nagrodą za wytrwanie w umartwieniach.
Chrzan – symbol goryczy Męki Pańskiej, zwieńczonej słodyczą Zmartwychwstania.
Sól – symbol prostoty życia, sił moralnych i duchowych. Jezus mówił: wy jesteście "solą ziemi".
Zajączek – symbol płodności i odrodzenia przyrody.
Kurczaczek – mówiono kiedyś, że Chrystus wstał z grobu „jak kurczę z jaja”.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz