Zamknij

Najlepsze lody na ochłodę w gorące dni

. 15:34, 25.07.2025 Aktualizacja: 15:36, 25.07.2025
Skomentuj

Gałki, które piszą historię – wanilia, czekolada i truskawka na wiecznym podium

Wanilia pachnie dzieciństwem, truskawka przypomina łany owoców z czerwcowego bazaru, a czekolada? Czekolada ma swoje własne fan‑kluby. Te trzy smaki grają w ligi mistrzów od dziesięcioleci i wciąż sprzedają się jak świeże bułeczki (czy raczej – dmuchane rożki). Ich sekretem nie jest wyłącznie nostalgia; to również prostota składu, która w upałach działa jak koło ratunkowe. Gałka waniliowa ma tyle ziarenek, że wygląda jak pokryta kosmicznym pyłem, czekoladowa lśni brązem, a truskawkowa – wypełniona drobnymi pestkami – udowadnia, że róż może być bardziej rockowy niż czarny lakier do paznokci.

Szczerze mówiąc, niewiele innych deserów potrafi tak gładko wejść w rolę terapeuty: łyk gorącego powietrza – gryz lodów – błyskawiczny zjazd temperatury w głowie. I choć w wakacyjnych rankingach pojawiają się hybrydy z bazylią czy bekonem, ta trójka trzyma fason. Po cichu przyznam, że kiedy żona udaje się na „detoks cukrowy”, ja szepczę do zamrażarki zaklęcie: żeby została przynajmniej wanilia – i cuda się dzieją.

lody

Gelato rzemieślnicze i sorbety owocowe – włoska szkoła, polska dusza, letni vibe

Włoskie gelato przypływa do nas co lato jak turystyczny katamaran: gęstsze, bardziej kremowe, a przy tym mniej tłuste niż klasyczne lody śmietankowe. Sekret? Niższa zawartość powietrza i serwowanie o temperaturze wyższej o kilka stopni, żeby tłuszcz uwalniał aromaty od pierwszego liźnięcia. W Polsce rzemieślnicy prześcigają się w wyszukiwaniu „czystych etykiet”: pistacje z Bronte, kakao z Madagaskaru, mleko prosto od krowy „Jadzinki” spod Łowicza.

Sorbet to z kolei manifest wegan, biegaczy i wszystkich, którzy chętnie zjedliby tonę owoców, ale wolą skrócić drogę przez zamrażarkę. Truskawkowy, mango‑marakuja, jagodowy z domieszką mięty… Mrożone woda + cukier + półtora kilograma pulpy z owoców brzmi banalnie, a smakuje jak urlop all inclusive dla kubków smakowych.

Egzotyczne hity i szalone kolaboracje – matcha, yuzu, słony karmel miso

Kto powiedział, że lody muszą pachnieć tylko śmietanką? Nadchodzi falanga smaków z kierunków azjatyckich, latynoskich i internetowo‑memicznych.

  • Spróbuj matcha‑latte, a poczujesz, jak zieleń japońskiej herbaty łączy się z mlecznym tłem, jakby las bambusowy ruszył na wakacje w Bieszczady.
  • Yuzu – cytrusowa bomba z Korei – orzeźwia dzięki olejkom skórki i kwaskowi, który w upalny dzień robi za miniprysznic w ustach.
  • Hitem list przebojów jest też słony karmel z miso: pierwszy kęs – ciepła słodycz, drugi – szczypta soli na języku, trzeci – delikatna nuta sfermentowanej soji. Brzmi jak sabotaż, a działa lepiej niż poranna kawa.
  • A jeśli lubisz przygody, w niektórych foodtruckach trafisz na tajski “rolled ice cream” – płynna baza wylewana na lodową płytę ‑30°C, szpachelka w dłoni cukiernika i w kilkanaście sekund powstają ruloniki przypominające

lody tajskie

Lody roślinne, bezcukrowe, proteinowe – ochłoda w wersji fit (ale nadal pyszna)

Kto powiedział, że dietetyczne równa się nudne? Rynek roślinnych słodyczy pędzi jak longboard po miejskim deptaku i wypluwa zamrożone cuda o strukturze zbliżonej do tradycyjnych gałek. Mleko migdałowe, kokosowe, owies czy groszek – wszystko idzie pod sprężarkę. Sorbitol zastępuje sacharozę, błonnik dba o kremowość, a dodatki typu białko grochu czy kolagen przekonują, że gałka potrafi być… funkcjonalnym batonem dla sportowca.

Kompas smakowo‑dietetyczny (z myślników, żeby się nie pogubić)

  • Kokos + marakuja – wakacyjny duet 1:1; tłuszcz kokosowy = aksamit, kwasowość marakui = orzeźwienie.

  • Owsiane z cynamonem i jabłkiem – brzmi jak śniadanie? Zgadza się, dlatego dobrze chwyta rano.

  • Banoffee na mleku sojowym – banan + toffi + odrobina soli; fit tylko z nazwy, poczujesz grzech przy każdej łyżeczce.

  • Białkowe brownie – izolat serwatki, kakao i stewia; po treningu wchodzi gładko, a cukier się nie obraża, bo go nie ma.

Baza lodowa Tekstura na zimno Smak bazowy Kalorie/100 g Bonus dla zdrowia
Śmietanka klasyczna Bardzo kremowa Mleczno‑maślany 220 kcal Wapń, wit. A
Mleko kokosowe Gęsta, tłusta Kokosowy deser 195 kcal Laurynowy boom
Napój owsiany Jedwabista, lekka Delikatny słód 165 kcal Błonnik beta‑glukan
Banana „nice cream” Sorbetowo‑kremowa Banan, daktyl 105 kcal Potas + zero tłuszczu
(.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
Nie przegap żadnego newsa, zaobserwuj nas na
GOOGLE NEWS
facebookFacebook
twitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%