Zamknij

Jak ograniczyć świąteczne wydatki i nie marnować jedzenia?

11:30, 08.12.2021 M.M. Aktualizacja: 11:35, 08.12.2021
Skomentuj

Każdego roku podczas Świąt Bożego Narodzenia w Polsce marnowane są tony żywności. Zwyczajowo Polacy kupują znacznie więcej produktów i przygotowują większą ilość potraw, niż są w stanie zjeść. W konsekwencji jedzenie psuje się i konieczne jest jego wyrzucenie. Z tego powodu nie tylko marnowana jest żywność, ale i cierpią domowe budżety.

Warto zastanowić się, czy na świątecznych stołach naprawdę potrzebujemy tyle rozmaitych potraw i czy będziemy w stanie je wszystkie zjeść. 

Urząd Miejski w Książu Wlkp. apeluje do mieszkańców o zachowanie rozwagi podczas przyszłych zakupów spożywczych. Przedstawił kilka racjonalnych zasad:

  • prawidłowe przechowywanie to podstawowy krok do zachowania świeżości i smaku produktów, a co najważniejsze do ich bezpiecznego spożycia,
  • właściwe i zgodne z przeznaczeniem ustawianie produktów w lodówce, czy szafce, a następnie zjedzenie ich według daty przydatności, to gwarancja, że spożyjemy je nieprzeterminowane,
  • ponowne wykorzystanie - w tym zamrażanie, przetwarzanie, przerabianie pozwoli poradzić sobie z nadmiarem pożywienia i spożycie go później, także w innej, nieco odmienionej formie,
  • poczęstowanie posiłkiem innych osób: biedniejszych, starszych, czy samotnych to okazja do podzielenia się nim z tymi, którzy nie zawsze mają go na co dzień

Zanim więc wyruszymy do sklepu na zakupy, warto pamiętać o powyższych zasadach, aby tegoroczne Święta przygotować bez obawy, że zostanie nam w nadmiarze pożywienia.

(M.M.)

Co sądzisz na ten temat?

podoba mi się 0
nie podoba mi się 0
śmieszne 0
szokujące 0
przykre 0
wkurzające 0
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz(0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

0%