Masz problem z trądzikiem? Zadbaj o odpowiednią dietę, ponieważ niektóre produkty spożywcze mogą powodować większe problemy skórne. Szczególnie te z dużą zawartością cukru i soli. Sprawdź, czego nie jeść, gdy ma się trądzik.
Przetworzona żywność, a także cukry proste bardzo często prowadzą do gwałtownych skoków poziomu insuliny. To natomiast ma duży wpływ na produkcję sebum, co może skutkować powstawaniu trądziku. Dlatego postaraj się wyeliminować z diety słodkie napoje, ciasta, ciasteczka, batoniki i słodzone płatki śniadaniowe. Zamiast tego przygotuj owsiankę z dodatkiem owoców, samodzielnie upiecz ciasto z niewielką ilością cukru lub też przyrządź batony owsiane z orzechami i owocami liofilizowanymi.
Czy wiesz, że u niektórych osób nabiał może powodować pogorszenie się stanu skóry, a także rozwój trądziku? Prawdopodobnie ma to związek z zawartością hormonów w mleku, co może negatywnie wpływać na równowagę hormonalną w Twoim organizmie. Ogranicz spożycie mleka, jogurtów i serów. Zamiast tego wybieraj roślinne odpowiedniki tych produktów np. jogurt na bazie mleka kokosowego, a także napój roślinny migdałowy lub sojowy.
Czego nie jeść, gdy ma się trądzik? Tak naprawdę nie tylko wtedy, gdy masz problemy skórne, powinieneś zrezygnować z produktów zawierających tłuszcze trans i nasycone. Mogą one powodować zaostrzenie trądziku, a do tego negatywnie wpływają na pracę serca i całego układu krwionośnego. Zrezygnuj lub ogranicz spożywanie fast foodów, smażonych potraw, margaryn w kostkach i przekąsek typu chipsy czy krakersy.
Pamiętaj, że tłuszcze stanowią ważny element prawidłowo zbilansowanej diety. Kluczowe jest jednak to, abyś wybierał tzw. zdrowe tłuszcze, które znajdziesz w np. oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, awokado i orzechach i nasionach.
Produkty z białej mąki mają wysoki indeks glikemiczny, co może prowadzić do wzrostu poziomu cukru we krwi. Taki stan powoduje rozwój lub zaostrzenie się trądziku. Poza tym produkty z białej mąki często prowadzą do powstawania stanów zapalnych w organizmie, które mogą zaostrzać zmiany skórne. Dlatego unikaj białego pieczywa, makaronu z białej mąki i białego ryżu. Zamiast tego wybieraj produkty pełnoziarniste, które są znacznie lepszym źródłem węglowodanów złożonych. Wybieraj pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż, quinoę itp.
Sól to kolejny składnik, którego należy unikać, jeśli masz trądzik. Unikaj produktów zawierających duże ilości soli, a szczególnie przetworzonej żywności, ponieważ może to prowadzić do zatrzymania wody i powstawania obrzęków. To natomiast wpływa negatywnie na wygląd skóry i pojawianie się kolejnych zmian trądzikowych.
Najwięcej soli znajdziesz w przetworzonych przekąskach np. chipsach i solonych orzeszkach, a także w gotowych daniach dostępnych w supermarketach. Dlatego wystrzegaj się tych produktów, a podczas gotowania stosuj zioła zamiast soli np. bazylię, pietruszkę, oregano czy rozmaryn.
Jeśli masz problem z przygotowaniem regularnych posiłków — nie masz czasu na gotowanie lub nie lubisz tego robić, zobacz dietę pudełkową: https://masterdieta.pl/dieta-pudelkowa/chorzow/. Master Dieta działa w całej Polsce, w małych i dużych miejscowościach. Dietę możesz dostosować do swoich potrzeb. Diety są najwyższej jakości, a posiłki zawsze świeże.