Prowadzenie firmy w branży gastronomicznej to niełatwa sztuka. Pod kontrolą trzeba mieć naprawdę wiele rzeczy – wystrój wnętrza, wysoką jakość produktów, współpracę z zewnętrznymi partnerami, a także przede wszystkim pyszne potrawy przygotowywane przez kucharzy. Nie powinien więc zaskakiwać fakt, że w tym sektorze funkcjonowanie bez samochodu niemalże nie jest możliwe.
Nie da się jednak w prosty sposób odpowiedzieć na pytanie, jakie auto powinna wybrać firma działająca w gastronomii. Jest to o wiele szerokie pojęcie. Trzeba wziąć pod uwagę na przykład formę finansowania, jak chociażby leasing samochodów na motopatent.pl, typ nadwozia, a także potrzeby Twojego przedsiębiorstwa. Jak więc podjąć właściwą decyzję?
Działanie w cateringu opiera się na dwóch najważniejszych sektorach – przygotowywaniu jedzenia i rozwożenia go do klientów. Wybór konkretnego modelu będzie w dużej mierze zależeć od tego, na jaką skalę operuje Twoja firma.
Jeśli Twoim zadaniem jest dowożenie posiłków do kilku czy kilkunastu osób na konkretne okazje, być może wystarczy Ci zwykłe auto osobowe. Możesz kupić je za gotówkę, a także postawić na leasing lub najem długoterminowy aut na motopatent.pl. Jeśli jednak dostawy są codzienne i musisz obsłużyć na przykład kilkadziesiąt adresów, odpowiednio przygotowany van, furgon czy chłodnia mogą okazać się niezbędne.
Spora liczba punktów gastronomicznych żyje z dostarczania swoich dań pod wskazany adres. Posiadanie swojego własnego systemu dostaw daje niezależność i buduje autorytet wśród klientów. Z reguły są one realizowane w obrębie miasta, a ważna jest tu szybkość oraz szybkie operowanie po ciasnych ulicach. Warto więc postawić na zwinnego hatchbacka – ciekawe oferty aut miejskich możesz znaleźć na stronie https://motopatent.pl/.
Nie każda restauracja oferuje jednak dowozy, co wcale nie oznacza, że samochód nie jest wtedy potrzebny. Jeśli chcesz, by mięso, warzywa, owoce czy ryby docierały do Ciebie w najlepszym możliwym stanie, warto zainwestować w dostawczaka z chłodnią lub mroźnią.
Coraz więcej firm próbuje wyjść ze swoimi usługami i specjałami do ludzi. Food trucki to dla niektórych sposób na rozpoczęcie swojej działalności w świecie gastronomii i budowanie swojego wizerunku. Jak jednak wybrać odpowiedni pojazd?
Jeśli musisz skonstruować swojego food trucka od zera, zdecydowanie powinieneś postawić na furgon czy vana z podwyższonym dachem. Musisz zapewnić sobie lub swoim pracownikom maksimum przestrzeni. We wnętrzu musi bowiem znaleźć się również pełne wyposażenie kuchenne, a to zabiera przecież sporo miejsca!
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz