Zamknij
REKLAMA

Czy warto zostać piekarzem?

12:48, 07.06.2019 | materiał partnera
Skomentuj

Nie da się ukryć, że praca związana z przygotowywaniem produktów spożywczych nie należy do najłatwiejszych. Jeśli jednak ktoś uwielbia wypiekać chleb i świetnie odnajduje się w kulinarnych wyzwaniach może sprawdzić się też w roli piekarza.

Szeroki wybór propozycji zawodowych

Oferty pracy dla piekarza są bardzo zróżnicowane, co ułatwia znalezienie korzystnej propozycji. W wielu przypadkach wiążą się to z koniecznością pracy zmianowej, szczególnie w większych piekarniach. Ogłoszenia uwzględniają szczegółowe wymagania dotyczące tego stanowiska. Bardzo ważne jest przede wszystkim kierunkowe wykształcenie. Pracę piekarza mogą podjąć osoby z wykształceniem zawodowym i po kursie czeladniczym. Mile widziani są absolwenci technologii żywienia, którzy posiadają doświadczenie w pracy w tym charakterze. Konieczne jest również ukończenie kursu bhp oraz kursu sanitarnego. Niestety, nie każdy sprawdzi się w tym zawodzie – przeszkodą stanowią niektóre problemy zdrowotne. Ze względu na specyfikę tej pracy piekarzem nie może zostać osoba chora na padaczkę lub zmagająca się z chorobami skórnymi. Ważna jest także odpowiednia sprawność fizyczna związana, chociażby z koniecznością obsługiwania ciężkich blach z przygotowanymi wypiekami.

Czym zajmuje się piekarz?

Piekarz specjalizuje się w tworzeniu pieczywa na każdym etapie. W zależności od aktualnych potrzeb może zajmować się wytwarzaniem chleba lub bułek, dodając do nich właściwe składniki. Osoba na tym stanowisku powinna doskonale orientować się w specyfice najpopularniejszych gatunków pieczywa. Ponadto, musi być przygotowana na konieczność obsługiwania nowoczesnych maszyn. Piekarz jest odpowiedzialny za stan wykorzystywanego oprzyrządowania, pamiętając o regularnym czyszczeniu i konserwacji urządzeń. Osoba na tym stanowisku pracuje zespołowo, dlatego powinna posiadać umiejętności komunikacyjne. Piekarz bezpośrednio odpowiada za walory smakowe przygotowywanych wypieków – w tym zawodzie priorytetem jest poprawne działanie zmysłu węchu i smaku.

(materiał partnera)
facebookFacebook
twitterTwitter
wykopWykop
komentarzeKomentarze

komentarz (0)

Brak komentarza, Twój może być pierwszy.

Dodaj komentarz

REKLAMA
© portalsremski.pl | Prawa zastrzeżone