Telomery to markery starzenia się komórki. Wraz z wiekiem skracają się one w wyniku kolejnych podziałów komórkowych. Badania sugerują, że proces ten może przebiegać szybciej lub wolniej w zależności od sposobu odżywiania.
Spożywanie dużej ilości produktów o wysokim stopniu przetworzenia powoduje skracanie się telomerów, zakończeń chromosomów, chroniących je przed uszkodzeniami. Proces ten ma związek z biologicznym starzeniem się organizmu ? wynika z badań opublikowanych przez ?American Journal of Clinical Nutrition?.
Naukowcy z Uniwersytetu Nawarry w Hiszpanii analizowali dane dotyczące 645 mężczyzn i 241 kobiet po 55. roku życia. Uczestników podzielono na 4 grupy w zależności od częstotliwości spożywania żywności wysoko przetworzonej. Badani dostarczyli próbki DNA i co dwa lata wypełniali szczegółowe kwestionariusze dotyczące nawyków żywieniowych.
U osób z grupy spożywającej najwięcej żywności przetworzonej często występowała historia chorób układu sercowo-naczyniowego i cukrzycy w rodzinie.
W porównaniu z osobami spożywającymi najmniej przetworzonej żywności, pozostałe trzy grupy miały podwyższone prawdopodobieństwo szybszego skracania telomerów o odpowiednio ? 29, 40 i 82 proc.
Wcześniejsze badania wskazywały na silną zależność pomiędzy spożywaniem żywności przetworzonej a nadciśnieniem, otyłością, depresją, cukrzycą typu 2 i niektórymi rodzajami nowotworów.(PAP)
koc/ agt/
Użytkowniku, pamiętaj, że w Internecie nie jesteś anonimowy. Ponosisz odpowiedzialność za treści zamieszczane na portalu portalsremski.pl. Dodanie opinii jest równoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu. Jeśli zauważyłeś, że któraś opinia łamie prawo lub dobry obyczaj - powiadom nas lub użyj przycisku Zgłoś komentarz
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz