W niedzielę, 8 października koła gospodyń wiejskich oraz obiekty gastronomiczne z Wielkopolski zmierzyli się w trzeciej już edycji konkursu „SMAK PYRY 2023”, organizowanej przez samorządową instytucję kultury powiatu poznańskiego – Instytut Skrzynki.
Uczestnicy przygotowali wariacje dań tradycyjnych dla regionu, jak ślepe ryby (zupa ziemniaczana), szare kluchy, czy plyndze, ale również zupełnie niespodziewane przysmaki jak czekoladowe ciasto, chleb, czy carpaccio z ziemniaka z białą kiełbasą.
Ocenie poddanych zostało 36 potraw. Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji jurorzy postanowili przyznać:
Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” SMAKI Pyry 2023” otrzymali:
W konkursie regionalnym Smak Pyry 2023 przyznano wyróżnienia i nagrody.
Grand Prix i nagrodę finansową 500 zł otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za chleb ziemniaczany oraz ziemniaczane ciasto czekoladowe.
Pierwsze miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich Czeluścin (gm. Czerniejewo, powiat gnieźnieński) za placki z boczkiem i papryką.
Na drugim miejscu uplasował się bar Grochówka Psarskie (gm. Śrem, powiat śremski) za ślepe ryby.
Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) zajęło trzecie miejsce za szare kluchy z boczkiem i kapuścianym bukietem.
Wyróżnienia otrzymali:
Honorowy Patronat nad wydarzeniem objął Starosta Poznański Jan Grabkowski.
Organizatorami konkursu byli Instytut Skrzynki oraz Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Partnerami wydarzenia byli: Poznańskie Muzeum Pyry, TOP AGRAR, Stowarzyszenie Slow Food Wielkopolska, Stowarzyszenie Polska Akademia Smaku, Stowarzyszenie Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna oraz sieć Culinary Heritage Europe.
„Poznańska Pyra” to coroczne święto ziemniaków i tradycji ludowych w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, a także jedno z niezwykłych kulinarnych wydarzeń na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Poza pokazami, występami tanecznymi i muzycznymi oraz pyrowymi konkursami dla dzieci i dorosłych, na licznych uczestników wydarzenia czekały stoiska sprzedażowe z rękodziełem oraz gastronomiczne z całej Polski, również te prowadzone przez okoliczne koła gospodyń wiejskich. Dużym zainteresowaniem cieszyły się punkty innych członków szlaku kulinarnego powiatu poznańskiego, m.in. Browaru Szreniawa, Tradycyjnego Jadła, Gospodarstwa Pasiecznego Miody Ibrona, Wiejskiego Stołu – Dr Maryniak, czy Miodów Suszka.
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz