Ksiądz, kucharz, kapelan. Filip Byczyński gościem drugiego odcinka śremskiego podcastu
Czy ma poczucie humoru? Jakie przyprawy zawsze musi mieć w kuchni? I czy przed seminarium miał dziewczynę? W najnowszym odcinku podcastu Portalu Śremskiego rozmawiamy z ks. Filipem Byczyńskim – wikariuszem parafii pw. bł. Michała Kozala w Śremie i kapelanem w śremskim szpitalu.
To szczera, wesoła i momentami bardzo zaskakująca rozmowa – o powołaniu, codzienności i zwykłym człowieczeństwie. Ksiądz z poczuciem humoru (i przyprawami w kuchni)
Ksiądz Filip to człowiek, który potrafi rozbawić, ale też skłonić do refleksji. Z wykształcenia jest kucharzem, więc w rozmowie nie mogło zabraknąć wątków kulinarnych – zdradza, bez jakich przypraw nie wyobraża sobie gotowania i kto w seminarium odpowiadał za... jedzenie. Z dystansem mówi o życiu księdza, zdradza, co jest w tej roli najtrudniejsze i tłumaczy, jak wygląda jego praca w szpitalu jako kapelan. Poruszyliśmy też temat zbliżających się Świąt Wielkanocnych, wizyt duszpasterskich (tzw. kolędy), pytaliśmy o młodość i – tak, padło pytanie o dziewczynę sprzed seminarium. To rozmowa, w której ksiądz Filip przestaje być dla wielu tylko osobą „z ambony”. Jest kimś, kto żyje wśród nas, dzieli podobne doświadczenia i ma swoje pasje.
Głos oddajemy ludziom związanym ze Śremem
Podcast Portalu Śremskiego to projekt, w którym oddajemy głos ludziom związanym ze Śremem i całym powiatem śremskim. Będziemy spotykać się z osobami, które tworzą śremską rzeczywistość, rozwijają lokalne instytucje, działają społecznie, inspirują i dzielą się swoją pasją. Wszystko po to, by lepiej poznać siebie nawzajem w naszej małej ojczyźnie. W czasach, gdy wokół nie brakuje hałasu i kontrowersji, stawiamy na spokojną, przyjazną atmosferę rozmów. Chcemy słuchać z ciekawością i dawać przestrzeń do opowiadania historii, które naprawdę warto usłyszeć.
Odcinek 2 – ks. Filip Byczyński dostępny już na YouTube – zapraszamy do słuchania, komentowania i udostępniania!
Sponsorami odcinka są:
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz