Dla wielu księży i parafian to niełatwy moment – w końcu na przestrzeni lat budują się relacje, tworzą przyjaźnie i powstają wspomnienia. Choć zmiany bywają trudne, z pewnością wiele z tych więzi przetrwa, a wspólnie przeżyty czas na zawsze zostanie w pamięci.
Jedną z parafii objętych tegorocznymi zmianami jest śremska parafia pw. bł. Michała Kozala Biskupa i Męczennika. Z końcem sierpnia zakończy swoją posługę na Helenkach ks. Filip Byczyński. Z dniem 1 września 2025 roku obejmie obowiązki wikariusza w parafii pw. Najświętszego Serca Pana Jezusa w Nowym Tomyślu. Ksiądz Filip przez ostatnie lata zbudował silną więź z parafianami. Dla wielu wiernych był przewodnikiem duchowym i prawdziwie bliską osobą. Zawsze pogodny, uśmiechnięty i otwarty.
Będzie to dla nas – jako całej parafii – trudne rozstanie...
– mówi pani Agnieszka, jedna z parafianek.
3 czerwca 2025 roku ksiądz Filip Byczyński opublikował na swoim profilu facebookowym zdjęcie dekretu i opatrzył je krótkim opisem:
Idzie nowe. 1 września decyzją Arcybiskupa Poznańskiego, zostaję wikariuszem w parafii Najświętszego Serca Pana Jezusa w Nowym Tomyślu. Jednocześnie żegnając się z dotychczasową parafią bł. Michała Kozala w Śremie.
6 lipca o 11:30 w Parafia pw Bł Michała Kozala w Śremie będzie Msza, podczas której będę dziękować za możliwość posługi w naszej parafii. Po Mszy spotkanie przy kościele 🙂 [pisownia oryginalna - przyp. red.]
Na miejsce ks. Filipa Byczyńskiego do Śremu przyjdzie ks. Krystian Frąckowiak – obecnie wikariusz parafii w Nowym Tomyślu. Jego nominacja wejdzie w życie 1 września 2025 roku. Ksiądz Krystian ma doświadczenie pracy w dużej parafii i z pewnością wniesie do śremskiej wspólnoty nową energię i zaangażowanie.
Świeżo upieczony arcybiskup Zbigniew Zieliński wręczył dekrety wikariuszowskie także innym księżom. Oto pozostałe nominacje w archidiecezji poznańskiej:
Wszystkim kapłanom, w szczególności księdzu Filipowi Byczyńskiemu i księdzu Krystianowi Frąckowiakowi, życzymy powodzenia i wytrwałości w pełnieniu posługi.
Księdzu Filipowi dziękujemy za udział w jednym z pierwszych odcinków naszego podcastu. Zapraszamy ponownie!
[ZT]79832[/ZT]
[ZT]80933[/ZT]
Brak komentarza, Twój może być pierwszy.
Dodaj komentarz